Начало Зала Инструктори Айкидо О' Сенсей Галерия Приятели M БГ Русский ENДобре дошли в страницата на
Айкидо клуб "Рейкан"
    Айкидо е японско бойно изкуство, създадено от Морихей Уешиба. В превод означава път за постигане на хармония със света. Отличителна особеност е, че Айкидо се явява естествено продължение в развитието на бойните изкуства. По време на тренировки се отработват техники за защита от захвати и атаки - срещу един и повече партньори, упражняват се jo (пръчка), boken (дървен меч), tanto (учебен нож) и защита от тях. Дълбоко в Айкидо е заложен принципа за ненасилие като се излиза отвъд пределите на само-защита. Става дума за предпазване – предпазваш себе си, другите , включително тези, които те „атакуват”. Как може едно бойно изкуство да постигне това? С практика. Ние изучаваме Айкидо посредством партньорство. Половината от времето атакуваш (uke) и другата половина изпълняваш техника (като nage). В единия случай се справяш с неочакваното, а в другия с агресията.
    Айкидо е изцяло отбранително бойно изкуство защото се фокусира върху енергията на партньора. Движенията са естествени както дишането. В Айкидо липсват всякакви състезания за да може да се запази духа на помирение и усилията да бъдат насочени към преодоляване на самия себе си.
    Направено е изследване сред менажерския състав на редица компании и се оказва, че от всички спортове (в това число и бойни)  Айкидо  тренират най-голям брой менажери. Нещо повече - отделите и компаниите, чиито ръководители тренират Айкидо, показват икономически резултати далече над средните показатели, характерни за съответния отрасъл. Същите компании отлично се справят в кризисни ситуации и имат стабилен растеж.
    Спецификата на Айкидо позволява да се тренира както от млади, така и от хора в напреднала възраст.