Начало Зала Инструктори Айкидо О' Сенсей Галерия Приятели M БГ Русский EN

Добре дошли в страницата на
Айкидо клуб "Рейкан"

О' Сенсей

О' Сенсей

    Основателят на Айкидо Морихей Уешиба, е роден на 14 декември 1883 г. в семейство на фермери в район на префектура Wakayama, сега известен като Tanabe. Tой е единствения син от пет деца. От баща си Yoroku, наследява самурайска решителност и интерес към обществените дела, а от майка си силен интерес към религия, поезия и изкуство. В ранното си детство, Морихей е бил доста слаб и болнав, което довежда до предпочитанието му да чете книги вместо да играе навън. Той обичал да слуша легендите за чудотворните светии „En no Gyoja” и „Kobo Daishi” и е бил очарован от езотеричните будистки ритуали. Морихей дори е възнамерявал да стане будистки свещеник.  

    Yoroku разказва приказки на Морихей за прадядо му „Kichiemon” - един от най-силните самураи, и го окуражава да тренира сумо и плуване. Така Морихей става по-силен. Той осъзнава необходимостта да бъдеш силен, след като баща му е бил нападнат и пребит от банда гангстери, наети от политически опонент. 

    Училището изглежда отегчавало Морихей, който изпитва нужда от повече физически прояви. Той сменя няколко работни места, но те също го разочаровали. По време на кратка работа като търговец, Морихей най-накрая осъзнава, че има афинитет към бойните изкуства. Той с голямо удоволствие посещава тренировките по жиу-жицу в Kito-ryu доджо и работа с меч в Центъра за обучение на Shinkage Ryu. Но тежък случай на Бери - Бери го изпраща у дома, където по-късно се оженва за Itogawa Hatsu. 

    След възстановяване на здравословното му състояние по време на периода на Руско - японската война, Морихей решава да се запише в армията. С неговия ръст малко под 5 фута (152 см) не отговарял на минималните изисквания. Той бил толкова разстроен, че веднага отишъл в горите и с упражнения се опитвал да разтегнете тялото си. Следващият му опит да се запише в армията успява и той става пехотинец през 1903 година. По време на службата в армията Морихей прави голямо впечатление на началниците, че командващия го офицер го препоръчва за Националната военна академия. По редица причини Морихей отказва и се уволнява от армията. 

    Морихей се завръща у дома във фермата. Възмъжал по време на службата в армията, той бил нетърпелив да продължи физическата подготовка. Баща му построява доджо във фермата и поканва известният Jujutsu инструктор Takaki Kiyoichi да го обучава. През това време младият Уешиба станал по-силен и проличава, че притежава невероятни умения. В същото време започва да се интересува и от политика. 

    През пролетта на 1912 г., на 29 г., той и семейството му се преместват в слабо заселен район на Хокайдо. След няколко трудни години, малкото селце започва да просперира. Уешиба се развива физически, до толкова, че силата, която притежава в ръцете го прави почти легендарен. По това време в Хокайдо, се среща с Sokaku Takeda, велик учител на Daito-ryu Aiki Jutsu. След среща с Takeda, Уешиба почувства, че има още да учи и сякаш забравя всичко останало и се хвърля в тренировки. След около месец, той се връща в Shirataki, изгражда доджо и поканва Такеда да живее и да тренират. 

    След като научава за сериозно заболяване на баща си, Уешиба продава голяма част от имуществото и оставя доджото на Takeda. Той повече не се връща в Хокайдо. По пътя към дома, спира в Ayabe, седалище на новата Omoto-kyo религия. Тук се среща с основателя на религията - Deguchi Onisaburo. След като е омаян от Ayabe и Deguchi, Уешиба остава три допълнителни дни, а при завръщането си у дома, установява, че е бил надалеч твърде дълго. Баща му е починал. Уешиба много трудно приема смъртта на баща си. Той решава да продаде всичките си наследствени земи и да се премести към Ayabe за да изучава Omoto-kyo. За следващите осем години, Ueshiba учи при Deguchi Onisaburo, изучава Budo, и ръководи местната пожарна бригада. 

    Deguchi е бил пацифист и като такъв е бил застъпник за ненасилствената съпротива и всеобщо разоръжаване. Той е казал: „Въоръжаването и войната са средствата, чрез които земевладелците и капиталистите правят печалба, а бедните страдат”. Интригуващо е, че човек с такъв характер може да стои толкова близо до бойните изкуства като Уешиба. Въпреки това, не отнема много време за Дегучи да осъзнае, че целта Уешиба на земята е „да научи истинското значение на Будо : Край на всички боеве и раздора”. Изучаването на Omoto-kyo и връзката му с Onisaburo дълбоко променят живота на Уешиба. Той заявява, че докато Sokaku Takeda отваря очите му за същността на Будо, неговото просветление идва от опита с Omoto - Kyo. 40 годишен ( около 1925 ), Уешиба е имал няколко духовни преживявания, които толкова са го впечатлили, че животът му и обучението му се променят завинаги. Той осъзнава, че истинската цел на Будо е любовта, която пази и подхранва всички същества.

    За следващата година, много хора търсят Уешиба за тренировки и обучение, сред тях е Tomiki Kenji ( който по-късно създава свой собствен стил на Айкидо ) и известния адмирал Takeshita. През 1927 г., Deguchi Onisaburo насърчава Уешиба да се отдели от Omoto-kyo и да тръгне по собствен път на развитие. Уешиба се премества в Токио и изгражда доджо в квартал Ushigome (настоящото място на Aikido World Headquarters). Докато доджото се изгражда, много високопоставени инструктори от други бойни изкуства, като Kano Jigoro го посещават. Те били толкова впечатлен, че изпратили своите ученици да учат при Уешиба.

    През 1931 г. е завършена „Kobukan”. През 1932 г е основана „Budo Enhancement Society” с Уешиба като главен инструктор. По това време към доджото се присъединяват учениците Shioda Gozo, Shirata Rinjiro и други. До избухването на Втората Световна война, Уешиба е много зает с преподаване в Kobukan, а също така води специални класове за главните военни и полицейски академии. През следващите 10 години Уешиба става все по-известен и започват да се появяват много истории. Единственият му син, Kisshomaru – „книжен червей”, какъвто е бил и Уешиба, документира голяма част от събитията в живота му. 

    През 1942 г., Уешиба копнеел да се завърне към земеделието. Той често казвал, че „Будо и земеделие са едно”. Войната е изпразнила Kobukan, и Уешиба се умаря от градския живот. Оставил Kobukan в ръцете на сина си Кишомару, се премества в префектура Ибараки в селището Iwama. Тук той изгражда открито доджо и известния днес Aiki Храм. Iwama се счита от мнозина за родното място на съвременното Айкидо. Преди това, системата му е била наречена Aikijutsu, след това Айки - Будо, все още основно бойно изкуство, а не духовен път. 

    От 1942 (когато името Айкидо за първи път се използва официално) до 1952 г., Уешиба консолидира техниките и усъвършенства религиозната философия на Айкидо. След войната Айкидо нараства бързо в Kobukan (сега се нарича Хомбу Доджо) под ръководството на Кишомару Уешиба. Морихей Уешиба става известен като „О Сенсей” или „Великият Учител”. Той също получава много отличия от японското правителство. До края на живота си, О Сенсей непрекъснато се усъвършенства и подобрява, никога не изгубва всеотдайност за усилени тренировки. 

    В началото на пролетта на 1969 г., О Сенсей се разболява и казва на сина си Кишомару „Бог ме вика...”. Той е отведен в дома му по негово искане да бъде близо до своя доджо. На 15-ти април, състоянието му става критично. Като провежда разговори с учениците той дава последните си инструкции: „Айкидо е за целия свят. Тренирайте не за егоистични причини, а за всички хора навсякъде”. Рано сутринта на 26 април 1969 г. 86 -годишният О Сенсей хваща ръката на сина си, усмихва се и казва: „Грижете се за нещата” и почива. Два месеца по-късно, Hatsu, съпругата му от 67 години го последва. Пепелта на О Сенсей бе положена в семейния храм в Танабе. Всяка година възпоменателна служба се провежда на 29 април в Aiki Храм в Iwama.